تاریخچه شرکت سیتروئن ، تابعه‌ای از گروه پژو سیتروئن

تاریخچه شرکت سیتروئن

شرکت سیتروئن،  خودروسازی فرانسوی است، که امروزه شرکت تابعه‌ای از گروه پژو سیتروئن محسوب می‌شود. شرکت سیتروئن در سال ۱۹۱۹ توسط آندره سیتروئن تأسیس شد.خودروهای این شرکت معمولاً به راحتی و نرمی رانندگی شهره‌اند.

این شرکت اولین خودروساز خارج از ایالات متحده آمریکا بود، که به‌طور انبوه اتومبیل تولید کرد و اقدام به راه‌اندازی شبکه مدرن فروش و خدمات پس از فروش خودرو نمود. هشت سال بعد از تأسیس، سیتروئن به بزرگترین خودروساز اروپا و چهارمین خودروساز بزرگ جهان، تبدیل شد. در سال ۱۹۷۴، شرکت پژو ۳۸٫۲٪ درصد از سهام سیتروئن را خریداری کرد و خودروسازی پژو سیتروئن در ۱۹۷۶ با کمک و حمایت دولت فرانسه تشکیل گردید.

شرکت سیتروئن در سال ۲۰۰۹ به مناسبت نودمین سالگرد تأسیس خود، از خودروی جدیدی بنام سیتروئن دی‌اس۳ رونمایی کرد، که آغازگر سری لوکسی از خودروها، با مدل دی‌اس بود. این شرکت در سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۱۱ نیز به ترتیب سیتروئن دی‌اس۴ و سیتروئن دی‌اس۵ را به بازار عرضه نمود. در سال۱۳۹۶ شرکت سیتروئن باعقد قراردادی شروع به همکاری با شرکت سایپا کاشان جهت تولید خودرو با خرید نیمی از سهام این شرکت نمود

سیتروئن دی‌اس۳
سیتروئن دی‌اس۳
سیتروئن دی‌اس۴
سیتروئن دی‌اس۴
سیتروئن دی‌اس۵
سیتروئن دی‌اس۵

تاریخچه شرکت سیتروئن

کمپانی خودروسازی سیتروئن در سال ۱۹۱۹ توسط آندره سیتروئن تأسیس شد. سیتروئن در سال ۱۹۳۴ با شروع ساخت سیتروئن تیپ ای اولین تولید انبوه اتومبیل‌های چرخ محرک جلو در سطح جهانی را پایه‌گذاری کرد. این شرکت از سال ۱۹۷۶ بخشی از گروه صنعتی پژو سیتروئن شد.

آندره سیتروئن طراح اتومبیلی بود، که به رانندگی هیچ علاقه‌ای نداشت! وی از تبار یهودی-هلندی بود، که در سال ۱۸۷۸ در پاریس زاده شد. پدر آندره هنگامی که او تنها ۲ سال داشت، خودکشی کرد.

آندره در سال ۱۸۹۴ از دبیرستان فارغ‌التحصیل شد و توانست وارد مدرسه پلی‌تکنیک پاریس شود. بعد از اتمام تحصیلاتش در دانشگاه به عنوان افسر-مهندس، وارد ارتش فرانسه شد.

در آن زمان بسیاری از یهودی‌تباران اروپایی، در صنایع مختلف از نفوذ نسبی برخوردار بودند، لذا سیتروئن با کمک گرفتن از اقوامش توانست در صنایع نساجی هلند استخدام شود. طی سفرش به هلند موفق شد، که با تعمیرات چرخ‌های دندانه‌دار آشنا گردد. با بازگشت به پاریس در سال ۱۹۰۴ با کمک ۲ نفر از دوستانش، کارگاه ساخت چرخ‌دنده‌های حلزونی‌شکل را راه‌اندازی کرد.

ورود آندره سیتروئن به صنعت خودروسازی با کمک برادران مورس (مالکین شرکت اتومبیل‌سازی مورس) بود. این دو برادر، سازنده اتومبیل‌های مسابقه‌ای در فرانسه بودند. برادران مورس با آگاهی از استعداد آندره در تولید انبوه، از او برای تولید و بازاریابی محصولاتشان دعوت به کار کردند. با ورود سیتروئن تولید اتومبیل‌های شرکت مورس افزایش یافت.

در سال ۱۹۱۲ آندره شرکت چرخ‌دنده‌های سیتروئن را تأسیس کرد. همزمان با راه‌اندازی این شرکت، سیتروئن رئیس فدراسیون کارفرمایان اتومبیل نیز شد. پیش از شروع جنگ جهانی اول آندره، به ایالات متحده آمریکا سفر کرد و در آنجا با هنری فورد ملاقات نمود.

با شروع جنگ، آندره با عنوان کاپیتان دوم توپخانه، به ارتش فرانسه پیوست. کمبود امکانات در توپخانه، او را وادار ساخت، که یک کارخانه کوچک توپ‌سازی، برای ارتش فرانسه دایر نماید.

در سال‌های پایانی جنگ، کارخانه سیتروئن بیش از ۲۴ میلیون توپ جنگی ساخته بود. بعد از اتمام جنگ، کارخانه سیتروئن مجدداً خودروسازی را آغاز کرد. کارخانه وی اولین خودروسازی اروپا بود، که به تولید انبوه پرداخت. تا این زمان آندره هیچ چیز را به صورت رسمی، به نام خود نکرده بود، حتی ماشین و خانه شخصی‌اش نیز اجاره‌ای بود.

اولین خودروی این شرکت که در سال 1919 راهی بازار شد یک خودروی روباز به نام سیتروئن تایپ ای (type A) با موتوری 4سیلندر و 10 اسب بخاری بود که در کمتر از یک سال 10 هزار دستگاه از آن به فروش رفت و موفقیت بزرگی را عاید سرگروهبان فرانسوی کرد. این شرکت با طراحی یک لوگو که بی‌شباهت به درجه گروهبان دوم ارتش نیست، تلاش کرد کار خود را توسعه دهد و در دومین گام به سراغ مدل بی رفت که نمونه قدرتمندتر و بهبودیافته سری ای بود.

در عین حال این شرکت برای نمایشگاه پاریس خودرویی با 5اچ‌پی ساخت که مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار گرفت. فعالیت این شرکت ادامه یافت و تولیدش در سال‌های بعد به 30 و 50 هزار دستگاه هم رسید. در پایان دهه دوم قرن بیستم این شرکت روزانه 400 خودرو را با کمک 1200نفر کارگر تولید می‌کرد.

1921 Citroen Type A Torpedo
1921 Citroen Type A Torpedo

این شرکت با معرفی مدل سی4اف در سال 1930، خودرویی جادار و بزرگ را به بازار معرفی کرد. در عین حال این شرکت در سال 1931 نخستین موتور اختصاصی خود را تولید کرد. این شرکت در کنار معرفی محصولاتی مثل کوپه اسپورت 8سی وی یا اتومبیل‌های 10 و 15 سی‌وی، در نمایشگاه پاریس 1932 دست به معرفی مدل سواری روزالی زد که از یک موتور 6 سیلندر سود می‌برد. در عین حال معرفی سری 7ای این شرکت در سال 1934 که از سیستم دیفرانسیل جلو و کیفیت ساخت بالا سود می‌برد، باعث شد تا 7ای به عنوان کوپه‌ای مجلل و خانوادگی طرفداران بسیاری پیدا کند. از جمله نکات جالب این خودرو موتور 49 اسبی، جعبه دنده 3 سرعته و ماکزیمم سرعت 110 کیلومتر در ساعت بود. این دهه البته چندان پایان خوشی برای سیتروئن داشت و با مرگ آندره سیتروئن در سال 1935 و بروز مشکلات مالی، شرکت دچار بحران اساسی شد. در عین حال در انتهای این دهه طرح اولیه ساخت سیتروئن 2سی‌وی یا ژیان زده شد.

طرح اولیه ساخت سیتروئن 2سی‌وی

دهه 40 که مصادف شد با جنگ جهانی دوم، سیتروئن مشکلاتش دوچندان شد و انهدام کارخانه‌اش در کنار تغییر ذائقه مشتریان باعث شد تا برای نیروهای نظامی خودروهای کار سنگین تولید کند که مهمترین آنها کامیون‌های تایپ 23 و 45 بودند. البته این کار باعث تداوم رشد تولید سیتروئن نشد و جنگ به نزول شدید تولید شرکت از سطح 100 هزار دستگاه در سال به کمتر از 9 هزار دستگاه رسید. با پایان یافتن جنگ، رشد تولید شرکت دوباره شروع شد و مدل‌های 2سی‌وی و اچ‌زد روی خط تولید رفتند.

سیتروئن مدل 2 سی وی
سیتروئن مدل 2 سی وی

دهه 50با مرگ پیر بولاندر مدیرعامل شرکت شروع شد و مشکلات تولید، سیتروئن را وارد یک دوره سخت کرد. تقاضای مشتریان دوباره تغییر کرد و شرکت برای این جهش آمادگی نداشت. البته سیتروئن با رونمایی از کامیون تایپ 55 به بخشی از نیاز تجاری بازار پاسخ داد اما کافی نبود. در 1954 این شرکت فرانسوی از مدل جذاب 15-6 رونمایی کرد که خودرویی زیبا و شهری بود. در عین حال سیتروئن با معرفی سری دی‌اس در نمایشگاه اتومبیل پاریس 1957 دوره جدیدی از تولید را با سطح تکنولوژی بالا و طراحی زیبا آغاز نمود. تا پایان سال 1959 سیتروئن ضمن پایان دادن به تولید مدل آوانت بعد از مونتاژ 750 هزار دستگاهی آن، اقسامی از مدل 2سی‌وی و کامیون4 چرخ محرک خود را روانه بازار کرد.

سیتروئن مدل 2 سی ویابتدای دهه 1960 مصادف شد با رونمایی از دی‌اس کابریو که با 76 ترکیب و تریم رنگی و تجهیزاتی، دامنه انتخاب وسیعی به خریداران می‌داد و همین خودرو موفقیت بزرگی را نصیب سیتروئن کرد. تاسیس کارخانه بریتانی برای تولید روزانه 1200 دستگاه خودرو، معرفی مدل آمی6 در سال 1961، بازطراحی دی‌اس 19 در سال 1963، معرفی مدل آمی آوانت، تولید سری 21 دی‌اس و عرضه سیتروئن دایان از جمله دیگر اتفاقات مهم این دهه بود که برای سیتروئن رقم خورد. در عین حال مرگ فلامینو برتونی طراحی برجسته برند سیتروئن ضربه سختی را به این شرکت وارد کرد. در عین حال سیتروئن موفق شد در پایان این دهه بیش از 1 میلیون دستگاه از سری دی اس به فروش برساند.

با شروع دهه 70 میلادی با تسری یافتن فرم طراحی دی اس به دیگر مدل‌های سیتروئن مثل ام35 و اس‌ام ادامه یافت. سال 1971 هم با معرفی خودروی سیتروئن جی‌اس یه عنوان اتومبیل سال اروپا به یک یادمان مهم در تقویم شرکت فرانسوی بدل شد. در 1972 سیتروئن با رونمایی از خودروی افسانه‌ای دی‌اس 23 وارد یک دوره جدید در فروش و محبوبیت شد که از قبل خریداری کل سهامش توسط پژو به دست آورد.

مدل بعدی تولیدی سیتروئن یک ون باربر شهری به نام سی 35 بود که با همکاری فیات ساخته شد و فروش خوبی داشت. در عین حال رونمایی سیتروئن از سدان اسپورت کامپکت سی‌ایکس کمک کرد تا وجهه جدیدی برای این برند ایجاد شود چرا که ضمن فروش بالا، این خودرو ججایزه اتومبیل سال اروپا، خودرو ایمن سال و طراحی سال را از آن خود کرد. جالب اینکه در سال 1975 سیتروئن توانست مرز تولید 1.330 میلیون دستگاه را برای سری دی اس 23 بشکند و همزمان به معرفی دو مدل سی‌ایکس استیشن و ال‌ام اقدام کند.

در دهه 80 اما شرکت راه جدیدی را در پیش گرفت و ابتدا خودروی کوچک و اقتصادی مثل ویزا2، ای‌ایکس، ایکس‌ام، ویزا جی‌تی و سپس ون سی25 را تولید کرد. در عین حال تمرکز شرکت روی خودروهای اقتصادی با تولید سری بی‌ایکس ادامه یافت و تا انتهای دهه به موفقیت خوبی رسید. شرکت سیتروئن در پایان این دهه لوگوی خود را بار دیگر تغییر داد.ابتدای دهه 90 میلادی با تعطیل شدن خط تولید سیری 2سی‌وی به صورت رسمی پایان یافت. در عین حال شرکت بار دیگر با خودروی ایکس‌ام موفق به کسب جایزه خودروی سال اروپا در سال 1990 شد. به لطف استارت تولید خودروهای الکتریکی در یک دهه قبل، سیتروئن فروش نسبتا خوبی از محل تولید دو خودروی تجاری سی15 و سی25 داشت.

این شرکت با معرفی چند کانسپت الکتریکی تلاش کرد در این حوزه بیش از دیگران فعالیت کند ضمن اینکه با معرفی مدل زانتیا باز هم توجهات را به سمت خود جلب کرد. آغاز تولید ون پرفروش جامپر، تولید مینی‌ون اواسیون، عرضه هاچ‌بک موفق ساکسو، عرضه ون تجاری برلینگو، رونمایی از سدان لیفت‌بک زارا، تولید سری تجاری جامپی، معرفی کانسپت‌های پیشرو و مشهور لومیر و لیگنیژ در کنار گذر کردن از مرز تولید یک میلیون برای هر یک از 4 خودروی زانتیا، ساکسو، زد.ایکس و ای.ایکس از جمله اتفاقاتی بود که در این دهه برای گرهبان فرانسوی رخ داد.

با آغاز قرن بیستم این شرکت سری سی خود را شامل محصولات سی1، سی3، سی2، سی4 ، سی5 و سی6 به بازارهای جهانی معرفی کرد. در عین حال سباستین لوب و النا موفق شدند با خودروی سی3 قهرمان رالی جهان را دو بار در سالهای 2001 و 2004 به دست آورند. معرفی کانسپت سی کراسر در کنار عرضه خودروهای پیکاسو و ون سی8 از جمله اتفاقاتی بودند که سیتروئن را در کانون توجهات جهانی قرار دادند. در عین حال معرفی خودروی 4نفره و اسپورت سی-ایردریم موجب شد تا وجهه اسپورتی سیتروئن هم بر همگان مشخص شود. سیتروئن همچنین تا پایان دهه از خودروی کوچک و تجاری نمو کومبی در کنار نخستین کراس‌اوور تاریخ خود به نام سی-کراسر رونمایی کرد. حسن ختام این دهه رونمایی از 2 کانسپت اسپورت سی-متیس و روولت بود.

اما سیتروئن دومین دهه از قرن 21 را با اعلام رسمی تاسیس زیربرند لوکس دی‌اس آغاز کرد و در گام اول خودروی کوچک 3 را با برند دی‌اس معرفی کرد. هم‌اینک در این مجموعه خودروهای 5،4 کراس‌بک، 5ال‌اس، 6 و 7 کراس‌بک تولید می‌شوند و قرار است تا چندی دیگر یک کوپه دیگر با رگه قوی اسپورت‌لوکس به جمع محصولات دی اس اضافه شود.

سیتروئن هم‌اینک با داشتن مدل‌های سی4 کاکتوس، سی1، سی4-ایرکراس، ماهاری، اسپیس‌تور، سی3، سی4 و سی پیکاسو و سی الیزه سالانه بیش از 1 میلیون دستگاه خودرو در سرتاسر جهان فروش دارد. عرضه کانسپت‌های جذاب توبک، دی اس دیواین، دی اس ای-تنس، لاکاسته و سی‌اکسپرینس از جمله دیگر فعالیت‌های این شرکت در سال‎‌های اخیر است.


 

محصول با موفقیت به سبد خرید اضافه شد.