رانندگی با باک خالی درحالیکه چراغ هشدار میزان بنزین روشن شده و تا نزدیکترین جایگاه سوخت فاصلهی زیادی وجود دارد، کابوسی به تمام معنا است؛ اما این وضعیت برای خودرو نیز شبیه کابوس است؟
متخصصان خودرو عقیده دارند در هر وضعیتی باید حداقل یکچهارم ظرفیت باک سوخت داشته باشد. مسلما با رعایت این اصل ساده، خطر تمامشدن بنزین و ماندن در مسیر به حداقل کاهش مییابد؛ اما این تنها دلیل برای پر نگهداشتن باک خودرو نیست. رانندگی با باک بهاصطلاح خالی یا دقیقتر زمانیکه میزان سوخت کمتر از یکچهارم ظرفیت باک است، میتواند سبب بروز صدمات به بخشهای مختلف خودرو شود.
اگرچه خودرو تا قبل از اتمام کامل بنزین موجود در باک میتواند مسافت زیادی طی کند، در لحظاتی که خودرو در تلاش است آخرین قطرههای سوخت را از باک بمکد و به پیشرانه برساند، بخشهای مختلفی از خودرو زیرفشار قرار میگیرد. اولین بخش کاتالیزور است که کاهش میزان سوخت در باک خودرو میتواند وضعیتی را رقم بزند که بهدلیل نوسان در سوخترسانی به پیشرانه، عمل احتراق بهطوراستاندارد انجام نشود و درنتیجه کاتالیزور موجود در اگزوز دچار آسیب شود. آسیب کاتالیزور بهتنهایی میتواند هزینهی هنگفتی به راننده تحمیل کند.
مشکل شایع دیگر که ناشی از کاهش سطح سوخت در باک است، گیرکردن پمپ سوخترسانی و ازکارافتادن آن و گرفتگی فیلتر سوخت است. با کاهش میزان سوخت باک، پمپ تلاش میکند آخرین قطرات سوخت موجود را بمکد و به پیشرانه پمپاژ کند. در این حالت، ذرات تهنشینشدهی آلودهکنندهای مکیده میشود که همراه سوخت به باک خودرو راه یافتهاند. اگر میزان این ذرات بهقدر کافی بزرگ باشد یا راننده بارها خودرو را در حالت مشابه قرار دهد، درنهایت به ازکارافتادن یا سوختن پمپ و گرفتگی زودتر از موعد فیلتر سوخت منجر میشود.
منبع : سایت زومیت